خواص مصرف روزانه شیر و لبنیات – تاشکن
به نقل از خبرگزاری مهر، فرشته فزونی، با اشاره به اجرای پویش ملی سلامت خبررسانی تغذیه سالم، او گفت: شیر و لبنیات یکی از گروههای مهم هرم غذایی و با اهمیت ترین منبع فراهم کلسیم است.
به حرف های وی، با دقت به این که کلسیم شیر به راحتی جذب میبشود، به این علت شیر و فرآردههای لبنی از منبع های غنی کلسیم محسوب خواهد شد.
این کارشناس تغذیه افزود: مصرف گروه شیر و لبنیات میتواند تعداد بسیاری از نیازهای تغذیهای انسان نظیر بخشی از نیاز روزانه به فسفر، ویتامینهای گروه «آ»، «ب»، اسیدهای چرب، اسیدهای آمینه الزامی و پروتیینهای مورد نیاز بدن را فراهم کند.
فزونی با اصرار بر این که منبع های غذایی گیاهی نظیر بادام، پودر سنجد و تخم شربتی جانشین مناسبی برای گروه شیر و لبنیات در فراهم کلسیم نیستند، خاطرنشان کرد: این منبع های گیاهی در کنار شیر و لبنیات میتوانند به افزایش دریافت کلسیم پشتیبانی کنند.
وی با اشاره به یک باور نادرست در جامعه او گفت: تعداد بسیاری از هموطنان فکر میکنند شیر خام به علت آن که هیچ فرآیندی روی آن انجام نمیبشود، یک محصول کاملاً طبیعی است و برای مصرف مناسبتر است در حالی که این یک فکر نادرست است.
رئیس گروه تغذیه و دارویی، با اصرار بر منفعت گیری از شیرهای پاستوریزه و استریلیزه کم چرب او گفت: شیرهای پاستوریزه قیمت غذایی بهتری نسبت به شیرهای فلهای خام و لبنیات سنتی دارند.
به حرف های فزونی، لبنیات و شیر فله دارای آلودگی میکروبی بالایی بوده و گمان ابتلاء به بیماری تب مالت را افزایش خواهند داد.
وی با اشاره به فرایند جوشاندن شیرهای فله در منزل او گفت: حرارت زیاد، طویل زمان و مستقیم زمان جوشاندن شیرهای فله علتصدمه به پروتئین و ویتامینهای محلول در آب حاضر در شیر شده و قیمت غذایی آن را به شدت افت میدهد. در حالی که در فرآیند پاستوریزاسیون تا حد بسیاری قیمت غذایی شیر نگه داری میبشود.
این کارشناس تغذیه معاونت بهداشت اصرار کرد: بهترین کار جانشین کردن لبنیات پاستوریزه به جای لبنیات سنتی است.
فزونی با اشاره به شایعه ها نادرست در خصوص شیرهای استریل یا فرادما او گفت: شیرهای پاکتی زماندار بدون نگهدارنده می باشند و فرآیند تهیه و بستهبندی این نوع لبنیات جهت ماندگاری بالای آنها میبشود.
وی، منفعت گیری از محصولات لبنی غنی شده با ویتامین D را به علت پشتیبانی به جذب بهتر کلسیم انتخاب مناسبتری گفت.
فزونی با اصرار بر اهمیت مصرف شیر در کودکان و نوجوانان، شیر را مادهای مغذی، سالم و مقوی برای کودکان در سنین رشد گفت که دریافت ناکافی آن (شیر و لبنیات) علتتأخیر در رشد استخوانی و کوتاهی قد کودکان و نوجوانان میبشود.
وی با اشاره به توزیع شیر در مدارس ابتدایی، خاطرنشان کرد: این عمل در راستای فرهنگسازی و تشویق دانش آموزان به مصرف شیر، تشکیل عادات غذایی سالم و فراهم بخشی از نیازهای غذایی دانش آموزان انجام شده است.
به حرف های فزونی، هر واحد از گروه شیر و لبنیات معادل یک لیوان شیر کم چرب یا یک پیاله ماست یا دو لیوان دوغ کم نمک است. باید دقت داشت که کره و خامه در هرم غذایی جزو گروه لبنیات نیستند.
رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اصرار کرد: حذف لبنیات در رژیم غذایی افراد مبتلا به برخی بیماریها همانند سنگ کلیه پیشنهاد نمیبشود و این بیماران باید برای مصرف و تنظیم مقدار لبنیات روزانه با پزشک خود مشاوره کنند.